Victor Ponta, câștig de cauză la CEDO, după ce a fost condamnat în România pentru afirmații defăimătoare la adresa lui Lucian Isar: „I s-a încălcat dreptul la exprimare”

Victor Ponta, câștig de cauză la CEDO, după ce a fost condamnat în România pentru afirmații defăimătoare la adresa lui Lucian Isar: „I s-a încălcat dreptul la exprimare”
Victor Ponta / Sursă FOTO: Emanuel Titus Ilieși - Mediafax Foto
Publicat: 14/06/2022, 15:38
Actualizat: 14/06/2022, 17:24

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză lui Victor Ponta, în procesul în care fostul premier a contestat condamnarea judecătorilor români, în dosarul în care a fost obligat să îi plătească daune de 10.000 de lei lui Lucian Isar, pentru afirmații defăimătoare pe Facebook.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a reținut, în unanimitate, că au existat o încălcare a articolului 10 (libertatea de exprimare) din Convenția europeană a drepturilor omului. Dosarul a vizat acordarea de despăgubiri împotriva domnului Ponta, fost politician și prim-ministru, pentru comentarii adresate unei alte persoane pe pagina sa de Facebook, pe care instanțele interne le-au considerat a fi defăimătoare. Curtea a observat că instanțele interne nu au aplicat criteriile stabilite în jurisprudența sa”, conform deciziei de marți a CEDO, publicată pe site-ul Curții.

Curtea a stabilit, astfel, că „ingerinţa în exercitarea (de către Victor Ponta) a dreptului său la libertatea de exprimare (…) nu era (…) necesară într-o societate democratică”.

De la ce a pornit dosarul de defăimare

În februarie 2016, Lucian Isar a fost chemat la Direcția Națională Anticorupție, fiind anunțat că există un dosar pe numele lui.

Ulterior, în 10 februarie 2016, pe când era deputat, Victor Ponta a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care scria că: „… în cei aproape patru ani în am fost prim-ministru am primit doar o singură dată informații directe de la organele publice specializate cu privire la un caz de tentativă de corupție a unui ministru, Lucian Isar (care a căutat un câștig personal de la un mare investitor american în schimbul sprijinului său pentru amplasarea unui proiect major în România) …”.

La 14 septembrie 2016, Isar l-a dat în judecată pe Ponta, afirmând că postarea lui a fost defăimătoare și i-a prejudiciat reputația și imaginea. El a adăugat, în sesizarea instanței, că Victor Ponta a continuat cu afirmațiile nefondate în două emisiuni de televiziune.

În timpul procesului, fostul premier al României, a explicat că declarațiile sale au o bază faptică, și anume informații pe care le-a primit de la organismele specializate. El a susținut că declarațiile sale trebuiau privite ca un discurs politic, care era protejat de Convenție și de jurisprudența Curții.

La 6 aprilie 2017, instanța a admis cererea lui Lucian Isar, constatând că declarațiile lui Victor Ponta au încălcat articolul 30 din Constituția României și din Convenție. Instanța l-a obligat pe Ponta la plata unei despăgubiri de 20.000 lei români (RON) – circa 4.400 euro (EUR).

Victor Ponta a făcut apel la Tribunalul București, dar, judecătorii au admis doar parțial sesizarea fostului ministru și au redus doar cuantumul despăgubirilor, astfel că Victor Ponta era obligat să-i plătească lui Isar 10.000 de lei.

Victor Ponta, la cinci ani de la tragedia din Clubul Colectiv: „Vieți pierdute - dincolo de politică și interesele meschine ale politicienilor, ce s-a schimbat?” - VIDEO
Victor Ponta – Facebook (captură)

CEDO: Afirmațiile lui Ponta pot fi interpretate drept un subiect de dezbatere ce vizează chestiuni de interes public, respectiv corupția politică

Sentința judecătorilor Tribunalului București a fost atacată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului la 14 septembrie 2018, de Victor Ponta.

În urma dezbaterilor, Curtea a constatat, în primul rând, că afirmațiile lui Ponta pot fi interpretate drept un subiect de dezbatere ce vizează „chestiuni de interes public, respectiv corupția politică”.

„În hotărârile lor, instanțele interne nu au analizat declarațiile în contextul general al cauzei pentru a evalua intențiile reclamantului. Aceștia s-au limitat să constate dacă elementele constitutive ale răspunderii delictuale au fost întocmite, fără a ține cont de dreptul reclamantului la libertatea de exprimare în contextul mai larg al unei dezbateri între doi politicieni pe o chestiune de interes public – drept asupra căruia reclamantul s-a bazat în mod expres în apărarea sa”, a mai arătat Curtea.

Curtea a considerat că declarațiile se bazează pe probe, în contextul în care Victor Ponta s-a referit la un anumit moment al mandatului său de premier și la informații care proveneau de la „organisme specializate ale statului”. De asemenea, el i-a transmis aceste detalii și președintelui României și a obținut acordul acestuia pentru înlăturarea lui Lucian Isar din funcţie şi să-l înlocuiască pe baza acuzaţiilor aduse la adresa sa.

„Judecătorii români nu au audiat martori”

Curtea a constatat că instanțele din România nu i-au permis lui Ponta să propună anumiți martori ce pot fi audiați de completul de judecată.

„Solicitându-i reclamantului să demonstreze că declarațiile sale erau adevărate, refuzându-i în același timp posibilitatea efectivă de a prezenta probe în apărarea sa, instanțele române și-au depășit marja de apreciere. Curtea a reținut că instanțele interne nu au pus în balanță dreptul lui Lucian Isar la respectarea reputației sale cu dreptul reclamantului la libertatea de exprimare și că lipsa unui astfel de exercițiu de echilibrare era în sine problematică din punctul de vedere al articolului 10 din Convenție”, menționează judecătorii Curții pentru Drepturile Omului.

În acest context, Curtea a stabilit ca România să-i plătească lui Ponta 2.200 de euro, bani ce reprezintă prejudiciul material pe care l-a suferit fostul premier.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bancher condamnat la moarte pentru luare de mită. Câți bani a luat
LIVE VIDEO | Marea finală Survivor All Stars 2024: Și câștigătorul este…
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Tanchiștii ucraineni se plâng că tancurile Abrams i-au transformat în ținta principală a atacurilor Rusiei....
Zanni a decis ce va face cu premiul de 100.000 de euro de la Survivor...
ȘOCANT! E de nerecunoscut după ce a slăbit ENORM. A ajuns piele și os: „Am...
PSD vrea impozit progresiv după alegeri. Cât ar plăti românii cu salarii de peste 10.000...
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Ce prețuri au alimentele în Ucraina, pe timp de război! Zece ouă costă doar 4...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Șoferii ce NU poartă ochelari de vedere iau amendă! Cum EVIȚI sancțiunea?
Miniştrii de externe din ţările NATO se întâlnesc pentru a discuta despre armele furnizate Ucrainei
ALERTĂ de furtuni geomagnetice și AURORE pentru 31 mai și 1 iunie
O femeie se afla la o plimbare la marginea orașului și a dat peste o...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Rebecca, acces de furie în Casa Iubirii! Concurenta nu vreau să vorbească cu Gagea: „Mă...
Tânărul de 15 ani a recunoscut crima. A povestit în detaliu cum a ucis-o pe...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
Cât promite Melinda Gates că va dona pentru cauza femeilor?
×